Τροφές πλούσιες σε σίδηρο (για χορτοφάγους και κρεατοφάγους)




Η σιδηροπενική αναιμία, η πιο κοινή μορφή αναιμίας, είναι μία μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου. Χωρίς μία ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, μία ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του αίματος. Αν υποφέρεις από αυτό, μπορεί να νιώθεις αδύναμη, κουρασμένη και ευερέθιστη. Περίπου 20% των γυναικών, 50% των εγκύων και 3% των ανδρών δεν έχουν αρκετή ποσότητα σιδήρου στο αίμα τους. Η λύση σε πολλές περιπτώσεις είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο.

Πώς χρησιμοποιεί το σώμα σου τον σίδηρο που υπάρχει στις τροφές;

Όταν λαμβάνεις κάποια τροφή που περιέχει σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα σου κυρίως μέσω του άνω τμήματος του λεπτού εντέρου. Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου, αυτή του αιμικού και αυτή του μη αιμικού σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη. Βρίσκεται σε ζωικές τροφές που περιείχαν αρχικά αιμοσφαιρίνη, όπως τα κόκκινα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά. Το σώμα σου απορροφά περισσότερο σίδηρο από τις πηγές αιμικού σιδήρου. Ο μη αιμικός σίδηρος προέρχεται από φυτικές πηγές.

Τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

Πολύ καλές πηγές αιμικού σιδήρου, με 3,5milligrams και περισσότερα ανά μερίδα, είναι: -28gr. βοείου κρέατος ή συκώτι κοτόπουλου -28gr. κυδώνια, μαλάκια και μύδια -28gr. στρείδια Πολύ καλές πηγές αιμικού σιδήρου, με 2,15milligrams και περισσότερα ανά μερίδα, είναι: -28gr. μαγειρεμένο βοδινό κρέας -28gr. κονσέρβες σαρδέλας -28gr. μαγειρεμένη γαλοπούλα Πολύ καλές πηγές αιμικού σιδήρου, με 0,715milligrams και περισσότερα ανά μερίδα, είναι: -28gr. κοτόπουλο -28gr. ιππόγλωσσα, μπακαλιάρος, πέρκα, σολομός, τόνος -28gr. ζαμπόν -28gr. μοσχαρίσιο κρέας


Πηγή: Capital.gr